Η αναφορά για το 3ο Διακρατικό εργαστήριο στη Σλοβενία
“Through artistic abilities to developed basic skills”
project code : 2016-1-PL01-KA219-026076_2
9.10.2017. – 14.10.2017.
at Osnovna šola Toma Brejca Kamnik, Slovenia
Αναφορά για το 3ο διακρατικό εργαστήριο με τίτλο
"Τοπική τέχνη στην ύπαιθρο, λαϊκοί χοροί και εργαστήρια Μαθηματικού Δράματος»
Οι στόχοι του εργαστηρίου:
Τα Μαθηματικά είναι τόσο δραματικά, αλλά θα μπορούσαν να είναι και διασκεδαστικά;
Ένα μαθηματικό-θεατρικό αυτοσχεδιαστικό θέατρο, μια "δραστηριότητα" - παιχνίδι με μαθηματική βάση, η αναζήτηση μαθηματικών στόχων σε ένα παιχνίδι και η πραγματοποίηση τους.
Μέσα από όλες τις παραπάνω δραστηριότητες στοχεύσαμε στο:
- να μάθουν τα τραγούδια στα σλοβενικά και τα αγγλικά, καθώς και τα βήματα ενός λαϊκού χορού της Σλοβενίας, να ακολουθήσουν την απλή χορογραφία και να αναπτύξουν το συντονισμό των κινήσεων των χεριών και ποδιών.
- να αναπτύξουν τον προσανατολισμό σε έναν περιορισμένο χώρο και μια αίσθηση ικανοποίησης στην αντιμετώπιση της έκφρασης του σώματος μέσω της κίνησης.
- να παρουσιάσουν δημόσια το σύνολο των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ·
- να παρακινήσει τους σπουδαστές διαφορετικής καταγωγής και να αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια, να μάθουν εθνικές και ξένες γλώσσες,
- να προωθηθεί η ανταλλαγή σχολικών εμπειριών σε μεθόδους, καινοτομίες και ορθές πρακτικές, προκειμένου να βελτιωθούν οι βασικές δεξιότητες των μαθητών στη διεθνή διάσκεψη των εκπαιδευτικών ·
- να αναπτυχθούν οι γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών και των καθηγητών, καθώς και τα μαθηματικά και τις ικανότητες στις ΤΠΕ ·
- να αναπτυχθεί και να προωθηθεί η δημιουργικότητα και η ευθύνη των μαθητών μέσω της δέσμευσής τους σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού, οργάνωσης και παρουσίασης των επιτευγμάτων τους κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου,
- να διερευνήσουν τη σλοβενική τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις που υπάρχουν στην περιοχή ·
- να επισκεφθούν τη Velika Planina - τοπία - πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής Kamnik και της πρωτεύουσας - Λιουμπλιάνα:
- να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά σλοβενικά πιάτα.
Οι δραστηριότητες:
Πρώτη μέρα - 09. 10. 2017. (Δευτέρα)
-Υποδοχή των ξένων μαθητών στο τοπικό σχολείο
- Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο στο σχολείο και περίπατος γύρω από το Kamnik (Παλιά πόλη με το κάστρο Maligrad),
- Συμμετοχή ξένων μαθητών σε ορισμένα μαθήματα.
- Παιχνίδια για την οικοδόμηση ομάδας μαζί με Σλοβένους μαθητές και καθηγητές.
- Τμήμα συμμετεχόντων μαθητών σε θεατρικές, καλλιτεχνικές και μουσικές - χορευτικές λέσχες. Ξεκινώντας τα εργαστήρια σε λέσχες.
Δεύτερη ημέρα - 10.10.2017 (Τρίτη)
- εκπαιδευτικό ταξίδι: επίσκεψη στο κάστρο της Λιουμπλιάνα και σχολικό μουσείο - συμμετοχή σε ένα μάθημα του 19ου αιώνα.
- Εργασία στις λέσχες: εξάσκηση των τραγουδιών, δημιουργία των σκηνικών για το παιχνίδι, εξάσκηση στα λόγια του θεατρικού, επινοώντας διαφημίσεις.
- Η παρουσίαση των Κροατών μαθητών και καθηγητών του σχολείου, της πόλης και της χώρας τους.
Τρίτη μέρα - 11.10.2017 (Τετάρτη)
- Ταξίδι στην Velika Planina, επίσκεψη στις κατοικίες των βοσκών,
- Εργασία στις λέσχες: εξάσκηση των τραγουδιών και του χορού, δημιουργία των σκηνικών για το παιχνίδι, εξάσκηση στα λόγια του θεατρικού
- Η παρουσίαση των Πολωνών μαθητών και δασκάλων του σχολείου, της πόλης και της χώρας τους.
Τέταρτη ημέρα - 12.10.2017 (Πέμπτη)
- εργαστήριο αγγειοπλαστικής με τοπικό καλλιτέχνη,
- Εκτύπωση σε μπλουζάκια, με τον δάσκαλο τέχνης,
- Εργασία στις λέσχες: εξάσκηση των τραγουδιών και του χορού, δημιουργία των σκηνικών για το παιχνίδι, εξάσκηση στα λόγια του θεατρικού, πρόβα,
- Η παρουσίαση των Ελλήνων μαθητών και δασκάλων τους του σχολείου, της πόλης και της χώρας τους.
- Η έκθεση του διεθνούς καλλιτεχνικού διαγωνισμού "Η δική μου πόλη" – βράβευση των νικητών.
Πέμπτη ημέρα - 13.10.2017 (Παρασκευή)
- Κυνήγι θησαυρού γύρω από το Kamnik,
- Διεθνές συνέδριο των εκπαιδευτικών - ανταλλαγή καλών πρακτικών "Διδακτικές δεξιότητες"
- Συνέχιση των εργασιών στις λέσχες.
- επίσκεψη στο Katzenberga, δοκιμάζοντας παραδοσιακά τρόφιμα από την περιοχή.
Έκτη μέρα - 14.10.2017 (Σάββατο)
- Προετοιμασία για την παράσταση, πρόβα κοστουμιών.
- Παρουσίαση του έργου "Escape School" στους γονείς, μέλη της κοινότητας. Συμμετοχή των οικογενειών στις δραστηριότητες που πρέπει να χρησιμοποιήσουν δεξιότητες μαθηματικών για να βρουν μια λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.
- Γεύμα στην τραπεζαρία του σχολείου, μιλώντας με γονείς, καθηγητές και επισκέπτες, Μαθητές και δάσκαλοι δοκιμάζουν σπιτικά φαγητά που προετοιμάζει το μαγειρείο του σχολείου στο καντίνα.
Τα επιτεύγματα του εργαστηρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα:
- 73 μαθητές και 31 δάσκαλοι συμμετείχαν στο εργαστήριο και επωφελήθηκαν από αυτό: 10 μαθητές, 4 εκπαιδευτικοί από το πολωνικό σχολείο, 8 μαθητές, 3 εκπαιδευτικοί από το κροατικό σχολείο. 8 μαθητές, 3 δάσκαλοι από το ελληνικό σχολείο, 10 μαθητές, 3 δάσκαλοι από τις 2 γειτονικές σχολές για άτομα με ειδικές ανάγκες και 37 μαθητές και 21 καθηγητές από το σχολείο φιλοξενίας στο Kamnik της Σλοβενίας.
- 25 καθηγητές από διαφορετικά σχολεία (18 - Σλοβένικοι, 4 - Έλληνες, 2 - Πολωνοί, 2 - Κροατικοί) έλαβαν μέρος και συνέβαλαν στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Διδακτικές Ικανότητες, για την οποία δημιουργήθηκε μια ειδική ιστοσελίδα: http://icc.splet.arnes.si/ https://www.youtube.com/watch?time_continue=352&v=6Km9CS8znXU
- Όλες οι εκτιμώμενες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα του εργαστηρίου.
- Όλοι οι στόχοι εκπληρώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών σε λέσχες.
- 10 καθηγητές από το εξωτερικό και 21 καθηγητές από το σχολείο φιλοξενίας, με την ηγεσία του ειδικού καλλιτεχνικού συνεργάτη, συνεργάστηκαν για την επίτευξη των τελικών προϊόντων: https://www.youtube.com/watch?v=M-WN6JfGvHc
- 26 μαθητές από το εξωτερικό και 47 μαθητές από το Kamnik εργάστηκαν μαζί σε λέσχες και οι λέσχες μεταξύ τους για να παραχθούν τα τελικά προϊόντα τους και με αυτόν τον τρόπο ανέπτυξαν τις συνεργατικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
- Όλα τα σχολεία συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Τέχνης "Το σπίτι μου, η πόλη μου". Τα 10 έργα που διακρίθηκαν εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
- Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές ανέπτυξαν και διεύρυναν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στα αγγλικά και έμαθαν μερικές λέξεις και προτάσεις σε άλλες γλώσσες των σχολείων χρησιμοποιώντας το λεξικό πέντε γλωσσών που δημιουργήσαμε ειδικά για το πρόγραμμα.
- Όλοι οι σπουδαστές (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διάφορες δυσκολίες και φιλοξενούμενοι με αναπηρίες) είχαν κίνητρο να μάθουν ο ένας από τον άλλο καθώς και ξένες και εθνικές γλώσσες.
- Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί διερεύνησαν τον πολιτισμό της Σλοβενίας και έμαθαν για την ιστορία της περιοχής του Kamnik, επισκεπτόμενοι: τα σημαντικότερα μέρη του Kamnik, την παλιά πόλη με το κάστρο Maligrad και το κάστρο και το μουσείο στη Λιουμπλιάνα, το σχολικό μουσείο σε ένα μάθημα του 19ου αιώνα.
- Οι μαθητές βελτίωσαν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες συζητώντας μεταξύ τους και έκαναν φίλους με συνομηλίκους από τέσσερις διαφορετικές χώρες.
- Προετοίμασαν και παρουσίασαν δημόσια το παιχνίδι "Escape school". Εργάστηκαν σε 3 ομάδες (δράμα, μουσική και τέχνη).
- Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τα μαθηματικά και τα οργανωτικά τους προσόντα συμμετέχοντας στο παιχνίδι μαθηματικών αυτοσχεδιασμού.
- Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν εξελίχτηκαν τα βασικά τους προσόντα συμμετέχοντας σε όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες: στο δράμα - διαβάζοντας και μαθαίνοντας τους ρόλους, δημιουργώντας διαφημίσεις και στις άλλες λέσχες - ακούγοντας, τραγουδώντας και διαβάζοντας τις οδηγίες και εκπληρώνοντας τα καθήκοντά τους.
- Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βελτίωσαν και προώθησαν τη δημιουργικότητά τους, τις συνεργατικές τους δεξιότητες και την υπευθυνότητά τους που συμμετείχαν στα εργαστήρια σε συλλόγους τέχνης, χορού και θεάτρου.
- Οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων σχολείων μοιράστηκαν τα έθιμα των χωρών τους με τους άλλους.
- Οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, τις καλές πρακτικές και τις καινοτομίες, συνεργαζόμενοι μαζί στις λέσχες και βοηθώντας ο ένας τον άλλον για να προετοιμάσουν τα τελικά προϊόντα και συμμετέχοντας στο Διεθνές Συνέδριο Δασκάλων για τις Διδακτικές Ικανότητες.
- Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στις ΤΠΕ προετοιμάζοντας τις σχολικές παρουσιάσεις του Movie Maker και του PowerPoint καθώς και την κοινή χρήση των δουλειών και των φωτογραφιών τους χρησιμοποιώντας τα Έγγραφα και τις Φωτογραφίες Google.
- Οι γονείς του σχολείου φιλοξενίας ασχολήθηκαν εν βάθος με τις δραστηριότητες του εργαστηρίου, ακόμη και την ημέρα παρουσίασης, καθώς συμμετείχαν στο δράμα "Escape school", προετοιμάζοντας γεύματα για τους καλεσμένους τους και έψησαν κέικ, έτσι ώστε οι ξένοι συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τοπική κουζίνα και δείχνοντας στους επισκέπτες τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.
- Οι τοπικές αρχές συναντήθηκαν με τους συμμετέχοντες από τα σχολεία του εξωτερικού και συμμετείχαν στην κύρια εκδήλωση του εργαστηρίου.
- Το τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης Τουριστών βοήθησε με τις περιηγήσεις και έδωσε πληροφορίες για τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Επίσης προετοίμασαν και έδωσαν τα αναμνηστικά για τους επισκέπτες.
- Οι δάσκαλοι και το προσωπικό του σχολείου φιλοξενίας ήταν πολύ εξυπηρετικοί, το προσωπικό της κουζίνας μαγείρεψε γεύματα, προετοίμασε το δεκατιανό και τα απογευματινά σνακ για τους επισκέπτες.
- Η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δασκάλων του σχολείου φιλοξενίας, μαζί με τους επισκέπτες, αποδείχθηκε από τα υπέροχα τελικά προϊόντα.
Συμπεράσματα:
- Έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι.
-Η οργάνωση του εργαστηρίου ήταν άψογη.
-Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι με τη φιλοξενία των οικογενειών.
- Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί θαύμαζαν την υποδοχή, την αντιμετώπιση και τη φιλοξενία των Σλοβένων.
- Οι μαθητές που δεν συμμετείχαν άμεσα στο διακρατικό εργαστήριο είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σ 'αυτό συμμετέχοντας στον διαγωνισμό τέχνης.
-Το εργαστήριο αυτό ήταν μια απίστευτη εμπειρία για τους μαθητές και τους δασκάλους.
- Κάθε σχολείο που συμμετείχε, παρουσίασε τον εαυτό του και τη χώρα του προβάλλοντας μια παρουσίαση του Movie Maker και του PowerPoint, έτσι ώστε οι άλλοι συμμετέχοντες να έχουν κάποια γνώση των πολιτισμών, των εθίμων, της κουζίνας, των χορογραφιών, των σχολείων, των πόλεων και των περιοχών των άλλων.
- Έχει δημιουργηθεί ένας δεσμός μεταξύ δασκάλων και μαθητών που συμμετείχαν στο εργαστήριο στις δικές τους σχολικές λέσχες καθώς και μεταξύ των σχολείων.
- Ένας δεσμός δημιουργήθηκε επίσης από τις φιλοξενούσες οικογένειες με τους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων και μεταξύ των εκπαιδευτικών που πήρε μορφή στο τέλος του εργαστηρίου, όταν σχεδόν όλοι φώναζαν λέγοντας αποχαιρετιστήρια λόγια και ευχές. Η επικοινωνία θα διατηρηθεί μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης
- Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ίση συμμετοχή στα τελικά προϊόντα: Το έργο "Escape school" μαζί με τα τραγούδια, τα αγγειοπλαστικά έργα και τα τυπωμένα μπλουζάκια.
- Είχαμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε τα έθνη και τα περιβάλλοντά μας με τις επίσκεψεις: Velika Planina, Kamnik και Ljubljana.
- Η αφοσίωση και οι συνεργατικές δεξιότητες των δασκάλων και του προσωπικού του σλοβενικού σχολείου ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Ένα καλό μάθημα για τους δασκάλους από το εξωτερικό.
- Στο εργαστήριο υπήρχαν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινή δουλειά των σχολείων μας.
- Όλοι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την οργάνωση και τον εξοπλισμό του σχολείου στο Kamnik και μας άρεσε πολύ.
project code : 2016-1-PL01-KA219-026076_2
9.10.2017. – 14.10.2017.
at Osnovna šola Toma Brejca Kamnik, Slovenia
Αναφορά για το 3ο διακρατικό εργαστήριο με τίτλο
"Τοπική τέχνη στην ύπαιθρο, λαϊκοί χοροί και εργαστήρια Μαθηματικού Δράματος»
Οι στόχοι του εργαστηρίου:
Τα Μαθηματικά είναι τόσο δραματικά, αλλά θα μπορούσαν να είναι και διασκεδαστικά;
Ένα μαθηματικό-θεατρικό αυτοσχεδιαστικό θέατρο, μια "δραστηριότητα" - παιχνίδι με μαθηματική βάση, η αναζήτηση μαθηματικών στόχων σε ένα παιχνίδι και η πραγματοποίηση τους.
Μέσα από όλες τις παραπάνω δραστηριότητες στοχεύσαμε στο:
- να μάθουν τα τραγούδια στα σλοβενικά και τα αγγλικά, καθώς και τα βήματα ενός λαϊκού χορού της Σλοβενίας, να ακολουθήσουν την απλή χορογραφία και να αναπτύξουν το συντονισμό των κινήσεων των χεριών και ποδιών.
- να αναπτύξουν τον προσανατολισμό σε έναν περιορισμένο χώρο και μια αίσθηση ικανοποίησης στην αντιμετώπιση της έκφρασης του σώματος μέσω της κίνησης.
- να παρουσιάσουν δημόσια το σύνολο των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ·
- να παρακινήσει τους σπουδαστές διαφορετικής καταγωγής και να αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια, να μάθουν εθνικές και ξένες γλώσσες,
- να προωθηθεί η ανταλλαγή σχολικών εμπειριών σε μεθόδους, καινοτομίες και ορθές πρακτικές, προκειμένου να βελτιωθούν οι βασικές δεξιότητες των μαθητών στη διεθνή διάσκεψη των εκπαιδευτικών ·
- να αναπτυχθούν οι γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών και των καθηγητών, καθώς και τα μαθηματικά και τις ικανότητες στις ΤΠΕ ·
- να αναπτυχθεί και να προωθηθεί η δημιουργικότητα και η ευθύνη των μαθητών μέσω της δέσμευσής τους σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού, οργάνωσης και παρουσίασης των επιτευγμάτων τους κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου,
- να διερευνήσουν τη σλοβενική τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις που υπάρχουν στην περιοχή ·
- να επισκεφθούν τη Velika Planina - τοπία - πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής Kamnik και της πρωτεύουσας - Λιουμπλιάνα:
- να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά σλοβενικά πιάτα.
Οι δραστηριότητες:
Πρώτη μέρα - 09. 10. 2017. (Δευτέρα)
-Υποδοχή των ξένων μαθητών στο τοπικό σχολείο
- Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο στο σχολείο και περίπατος γύρω από το Kamnik (Παλιά πόλη με το κάστρο Maligrad),
- Συμμετοχή ξένων μαθητών σε ορισμένα μαθήματα.
- Παιχνίδια για την οικοδόμηση ομάδας μαζί με Σλοβένους μαθητές και καθηγητές.
- Τμήμα συμμετεχόντων μαθητών σε θεατρικές, καλλιτεχνικές και μουσικές - χορευτικές λέσχες. Ξεκινώντας τα εργαστήρια σε λέσχες.
Δεύτερη ημέρα - 10.10.2017 (Τρίτη)
- εκπαιδευτικό ταξίδι: επίσκεψη στο κάστρο της Λιουμπλιάνα και σχολικό μουσείο - συμμετοχή σε ένα μάθημα του 19ου αιώνα.
- Εργασία στις λέσχες: εξάσκηση των τραγουδιών, δημιουργία των σκηνικών για το παιχνίδι, εξάσκηση στα λόγια του θεατρικού, επινοώντας διαφημίσεις.
- Η παρουσίαση των Κροατών μαθητών και καθηγητών του σχολείου, της πόλης και της χώρας τους.
Τρίτη μέρα - 11.10.2017 (Τετάρτη)
- Ταξίδι στην Velika Planina, επίσκεψη στις κατοικίες των βοσκών,
- Εργασία στις λέσχες: εξάσκηση των τραγουδιών και του χορού, δημιουργία των σκηνικών για το παιχνίδι, εξάσκηση στα λόγια του θεατρικού
- Η παρουσίαση των Πολωνών μαθητών και δασκάλων του σχολείου, της πόλης και της χώρας τους.
Τέταρτη ημέρα - 12.10.2017 (Πέμπτη)
- εργαστήριο αγγειοπλαστικής με τοπικό καλλιτέχνη,
- Εκτύπωση σε μπλουζάκια, με τον δάσκαλο τέχνης,
- Εργασία στις λέσχες: εξάσκηση των τραγουδιών και του χορού, δημιουργία των σκηνικών για το παιχνίδι, εξάσκηση στα λόγια του θεατρικού, πρόβα,
- Η παρουσίαση των Ελλήνων μαθητών και δασκάλων τους του σχολείου, της πόλης και της χώρας τους.
- Η έκθεση του διεθνούς καλλιτεχνικού διαγωνισμού "Η δική μου πόλη" – βράβευση των νικητών.
Πέμπτη ημέρα - 13.10.2017 (Παρασκευή)
- Κυνήγι θησαυρού γύρω από το Kamnik,
- Διεθνές συνέδριο των εκπαιδευτικών - ανταλλαγή καλών πρακτικών "Διδακτικές δεξιότητες"
- Συνέχιση των εργασιών στις λέσχες.
- επίσκεψη στο Katzenberga, δοκιμάζοντας παραδοσιακά τρόφιμα από την περιοχή.
Έκτη μέρα - 14.10.2017 (Σάββατο)
- Προετοιμασία για την παράσταση, πρόβα κοστουμιών.
- Παρουσίαση του έργου "Escape School" στους γονείς, μέλη της κοινότητας. Συμμετοχή των οικογενειών στις δραστηριότητες που πρέπει να χρησιμοποιήσουν δεξιότητες μαθηματικών για να βρουν μια λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.
- Γεύμα στην τραπεζαρία του σχολείου, μιλώντας με γονείς, καθηγητές και επισκέπτες, Μαθητές και δάσκαλοι δοκιμάζουν σπιτικά φαγητά που προετοιμάζει το μαγειρείο του σχολείου στο καντίνα.
Τα επιτεύγματα του εργαστηρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα:
- 73 μαθητές και 31 δάσκαλοι συμμετείχαν στο εργαστήριο και επωφελήθηκαν από αυτό: 10 μαθητές, 4 εκπαιδευτικοί από το πολωνικό σχολείο, 8 μαθητές, 3 εκπαιδευτικοί από το κροατικό σχολείο. 8 μαθητές, 3 δάσκαλοι από το ελληνικό σχολείο, 10 μαθητές, 3 δάσκαλοι από τις 2 γειτονικές σχολές για άτομα με ειδικές ανάγκες και 37 μαθητές και 21 καθηγητές από το σχολείο φιλοξενίας στο Kamnik της Σλοβενίας.
- 25 καθηγητές από διαφορετικά σχολεία (18 - Σλοβένικοι, 4 - Έλληνες, 2 - Πολωνοί, 2 - Κροατικοί) έλαβαν μέρος και συνέβαλαν στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Διδακτικές Ικανότητες, για την οποία δημιουργήθηκε μια ειδική ιστοσελίδα: http://icc.splet.arnes.si/ https://www.youtube.com/watch?time_continue=352&v=6Km9CS8znXU
- Όλες οι εκτιμώμενες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα του εργαστηρίου.
- Όλοι οι στόχοι εκπληρώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών σε λέσχες.
- 10 καθηγητές από το εξωτερικό και 21 καθηγητές από το σχολείο φιλοξενίας, με την ηγεσία του ειδικού καλλιτεχνικού συνεργάτη, συνεργάστηκαν για την επίτευξη των τελικών προϊόντων: https://www.youtube.com/watch?v=M-WN6JfGvHc
- 26 μαθητές από το εξωτερικό και 47 μαθητές από το Kamnik εργάστηκαν μαζί σε λέσχες και οι λέσχες μεταξύ τους για να παραχθούν τα τελικά προϊόντα τους και με αυτόν τον τρόπο ανέπτυξαν τις συνεργατικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
- Όλα τα σχολεία συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Τέχνης "Το σπίτι μου, η πόλη μου". Τα 10 έργα που διακρίθηκαν εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
- Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές ανέπτυξαν και διεύρυναν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στα αγγλικά και έμαθαν μερικές λέξεις και προτάσεις σε άλλες γλώσσες των σχολείων χρησιμοποιώντας το λεξικό πέντε γλωσσών που δημιουργήσαμε ειδικά για το πρόγραμμα.
- Όλοι οι σπουδαστές (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διάφορες δυσκολίες και φιλοξενούμενοι με αναπηρίες) είχαν κίνητρο να μάθουν ο ένας από τον άλλο καθώς και ξένες και εθνικές γλώσσες.
- Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί διερεύνησαν τον πολιτισμό της Σλοβενίας και έμαθαν για την ιστορία της περιοχής του Kamnik, επισκεπτόμενοι: τα σημαντικότερα μέρη του Kamnik, την παλιά πόλη με το κάστρο Maligrad και το κάστρο και το μουσείο στη Λιουμπλιάνα, το σχολικό μουσείο σε ένα μάθημα του 19ου αιώνα.
- Οι μαθητές βελτίωσαν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες συζητώντας μεταξύ τους και έκαναν φίλους με συνομηλίκους από τέσσερις διαφορετικές χώρες.
- Προετοίμασαν και παρουσίασαν δημόσια το παιχνίδι "Escape school". Εργάστηκαν σε 3 ομάδες (δράμα, μουσική και τέχνη).
- Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τα μαθηματικά και τα οργανωτικά τους προσόντα συμμετέχοντας στο παιχνίδι μαθηματικών αυτοσχεδιασμού.
- Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν εξελίχτηκαν τα βασικά τους προσόντα συμμετέχοντας σε όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες: στο δράμα - διαβάζοντας και μαθαίνοντας τους ρόλους, δημιουργώντας διαφημίσεις και στις άλλες λέσχες - ακούγοντας, τραγουδώντας και διαβάζοντας τις οδηγίες και εκπληρώνοντας τα καθήκοντά τους.
- Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βελτίωσαν και προώθησαν τη δημιουργικότητά τους, τις συνεργατικές τους δεξιότητες και την υπευθυνότητά τους που συμμετείχαν στα εργαστήρια σε συλλόγους τέχνης, χορού και θεάτρου.
- Οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων σχολείων μοιράστηκαν τα έθιμα των χωρών τους με τους άλλους.
- Οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, τις καλές πρακτικές και τις καινοτομίες, συνεργαζόμενοι μαζί στις λέσχες και βοηθώντας ο ένας τον άλλον για να προετοιμάσουν τα τελικά προϊόντα και συμμετέχοντας στο Διεθνές Συνέδριο Δασκάλων για τις Διδακτικές Ικανότητες.
- Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στις ΤΠΕ προετοιμάζοντας τις σχολικές παρουσιάσεις του Movie Maker και του PowerPoint καθώς και την κοινή χρήση των δουλειών και των φωτογραφιών τους χρησιμοποιώντας τα Έγγραφα και τις Φωτογραφίες Google.
- Οι γονείς του σχολείου φιλοξενίας ασχολήθηκαν εν βάθος με τις δραστηριότητες του εργαστηρίου, ακόμη και την ημέρα παρουσίασης, καθώς συμμετείχαν στο δράμα "Escape school", προετοιμάζοντας γεύματα για τους καλεσμένους τους και έψησαν κέικ, έτσι ώστε οι ξένοι συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τοπική κουζίνα και δείχνοντας στους επισκέπτες τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.
- Οι τοπικές αρχές συναντήθηκαν με τους συμμετέχοντες από τα σχολεία του εξωτερικού και συμμετείχαν στην κύρια εκδήλωση του εργαστηρίου.
- Το τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης Τουριστών βοήθησε με τις περιηγήσεις και έδωσε πληροφορίες για τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Επίσης προετοίμασαν και έδωσαν τα αναμνηστικά για τους επισκέπτες.
- Οι δάσκαλοι και το προσωπικό του σχολείου φιλοξενίας ήταν πολύ εξυπηρετικοί, το προσωπικό της κουζίνας μαγείρεψε γεύματα, προετοίμασε το δεκατιανό και τα απογευματινά σνακ για τους επισκέπτες.
- Η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δασκάλων του σχολείου φιλοξενίας, μαζί με τους επισκέπτες, αποδείχθηκε από τα υπέροχα τελικά προϊόντα.
Συμπεράσματα:
- Έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι.
-Η οργάνωση του εργαστηρίου ήταν άψογη.
-Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι με τη φιλοξενία των οικογενειών.
- Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί θαύμαζαν την υποδοχή, την αντιμετώπιση και τη φιλοξενία των Σλοβένων.
- Οι μαθητές που δεν συμμετείχαν άμεσα στο διακρατικό εργαστήριο είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σ 'αυτό συμμετέχοντας στον διαγωνισμό τέχνης.
-Το εργαστήριο αυτό ήταν μια απίστευτη εμπειρία για τους μαθητές και τους δασκάλους.
- Κάθε σχολείο που συμμετείχε, παρουσίασε τον εαυτό του και τη χώρα του προβάλλοντας μια παρουσίαση του Movie Maker και του PowerPoint, έτσι ώστε οι άλλοι συμμετέχοντες να έχουν κάποια γνώση των πολιτισμών, των εθίμων, της κουζίνας, των χορογραφιών, των σχολείων, των πόλεων και των περιοχών των άλλων.
- Έχει δημιουργηθεί ένας δεσμός μεταξύ δασκάλων και μαθητών που συμμετείχαν στο εργαστήριο στις δικές τους σχολικές λέσχες καθώς και μεταξύ των σχολείων.
- Ένας δεσμός δημιουργήθηκε επίσης από τις φιλοξενούσες οικογένειες με τους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων και μεταξύ των εκπαιδευτικών που πήρε μορφή στο τέλος του εργαστηρίου, όταν σχεδόν όλοι φώναζαν λέγοντας αποχαιρετιστήρια λόγια και ευχές. Η επικοινωνία θα διατηρηθεί μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης
- Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ίση συμμετοχή στα τελικά προϊόντα: Το έργο "Escape school" μαζί με τα τραγούδια, τα αγγειοπλαστικά έργα και τα τυπωμένα μπλουζάκια.
- Είχαμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε τα έθνη και τα περιβάλλοντά μας με τις επίσκεψεις: Velika Planina, Kamnik και Ljubljana.
- Η αφοσίωση και οι συνεργατικές δεξιότητες των δασκάλων και του προσωπικού του σλοβενικού σχολείου ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Ένα καλό μάθημα για τους δασκάλους από το εξωτερικό.
- Στο εργαστήριο υπήρχαν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινή δουλειά των σχολείων μας.
- Όλοι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την οργάνωση και τον εξοπλισμό του σχολείου στο Kamnik και μας άρεσε πολύ.