Στο σχολείο μας κατά τη διετία 2016-2018 θα υλοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Η αίτηση μας εγκρίθηκε από την αρμόδια Ευρωπαϊκή επιτροπή, έπειτα από αξιολόγηση των αιτήσεων πολλών ευρωπαϊκών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στα πλαίσια της δράσης θα συνεργαστούμε με άλλα τρία ευρωπαϊκά σχολεία από διαφορετικές πόλεις και χώρες της Ευρώπης: Πολωνία, Σλοβενία και Κροατία. Τίτλος του προγράμματος είναι : «Through artistic abilities to developed basic skills», «Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων μέσα από καλλιτεχνικές ικανότητες»
Ένα κοινό πρόβλημα των μαθητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων είναι η χαμηλή απόδοση τους σε βασικές δεξιότητες της γλώσσας και των μαθηματικών, όπως έδειξαν τα διαγνωστικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν . Πολλοί από τους μαθητές αντιμετωπίζουν και άλλες δυσκολίες, όπως: * κοινωνικές, καθώς μερικοί από αυτούς προέρχονται από μειονότητες, διαφορετικά έθνη , * οικονομικές, λόγω της τρέχουσας κρίσης και της ανεργίας μελών των οικογενειών με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Γι’ αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριές, που θα επιλεγούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, σε συνεργασία με τους δασκάλους τους θα αναπτύξουν βασικές γνωστικές ικανότητες μέσα από την ενασχόληση τους με το δράμα, τη μουσική, τις τέχνες και τον χορό.
Η προσέγγιση του θέματος θα γίνει διαθεματικά και μέσα από τα γνωστικά αντικείμενα των τάξεων Δ΄, Ε΄ και Στ . Θα αξιοποιηθούν ενεργητικές και καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι που εμπλέκουν και ενεργοποιούν τους μαθητές βοηθώντας τους να αποκτήσουν νέες γνώσεις και επίκαιρες ικανότητες του 21ου αιώνα -αυτονομία, αυτενέργεια, απόκτηση γνώσης μέσα από την προσωπική εμπλοκή, κοινωνικότητα, υπευθυνότητα κ.λ.π. - και παράλληλα τους βοηθούν να εμπεδώσουν νέες στάσεις και συμπεριφορές.
Θέλουμε να εφοδιαστούν οι μαθητές με μια εναλλακτική πρόταση για την καθημερινότητά τους και τις ψυχαγωγικές τους δραστηριότητες με τη συμμετοχή τους στα σχολικά και διακρατικά εργαστήρια έτσι ώστε να παρακινηθούν να μάθουν όχι μόνο καλύτερα τις εθνικές γλώσσες τους, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τις ξένες γλώσσες – Άγγλικά , Γερμανικά και Γαλλικά.
Περίπου 140 μαθητές και 40 δάσκαλοι τους θα εμπλακούν άμεσα στις δραστηριότητες του έργου . Θα υπάρξει ταυτόχρονα και ένα πρόγραμμα e-Twinning μέσω του οποίου οι μαθητές θα συνεργαστούν σε διάφορες δραστηριότητες με τον ίδιο τίτλο, θα υπάρξει και μια κλειστή ομάδα στο Facebook όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να ανακοινώνουν τις εργασίες τους και να συνεργάζονται σε κοινές δραστηριότητες (στο ελληνικό σχολείο θα χρησιμοποιείται μόνο με την επίβλεψη των υπεύθυνων δασκάλων και σε ορισμένο χρόνο του προγράμματος).
Επιπλέον, θα οργανώσουμε ενδοσχολικές λέσχες στο δράμα, την τέχνη, τη μουσική και το χορό σε κάθε σχολείο (2 ώρες εργασίας για κάθε ομάδα την εβδομάδα - 360 ώρες εργαστηρίων σε κάθε σχολείο κατά τη διάρκεια του όλου έργου). Θα οργανώσουμε επίσης διακρατικά εργαστήρια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς - περίπου 80 ωρών συνολικά: Στο ελληνικό σχολείο με θέμα : " Η δραματική τέχνη και το αρχαίο ελληνικό θέατρο με στοιχεία μουσικής και τέχνης», Στο κροατικό σχολείο με θέμα : « Η κροατική τέχνη - άχυρογλυπτική, το δράμα και διαφορετικοι εθνικοί χοροί ", Στο σλοβένικο σχολείο με θέμα : " Η τοπική τέχνη στην ύπαιθρο, με παραδοσιακούς χορούς και εργαστήριο για τη σχέση του θεατρου με τα Μαθηματικά ", Στο πολωνικό σχολείο με θέμα : "Τοπική λαϊκή τέχνη, stand up θέατρο, εργαστήρια χειροτεχνίας, τραγουδιού και χορού ".
Οι κύριες μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο θα είναι: η μέθοδος project, η θεατρική αγωγή που θα αναμειγνύονται με μεθόδους μάθησης και άλλων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία της ανάγνωσης, γραφής και μαθηματικών δεξιοτήτων, καθώς επίσης και τα παιχνίδια και τους πόρους των ΤΠΕ.
Το τελικό προϊόν του έργου θα είναι ένας διαδικτυακός οδηγός για άλλους εκπαιδευτικούς συμπεριλαμβανομένων των ορθών πρακτικών, των επιτυχημένων μεθόδων, των πρωτότυπων σχέδιων μαθημάτων και των προγράμματων των εργαστηρίων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, στο e-Twinning, στο Facebook, στην ιστοσελίδα του Γραφείου Α/θμιας Εκπαίδευσης του νομού μας και την Πλατφόρμα διάδοσης της ΕΕ.
Τα οφέλη από αυτή τη σύμπραξη προσδοκούμε να είναι πολλά τόσο για τους μαθητές και δασκάλους των σχολείων αλλά και όλη την κοινότητα. Αυτή η εμπειρία μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στο μέλλον των μαθητών αναφορικά με την εργασία και την καριέρα τους ως ενεργοί Ευρωπαίοι Πολίτες. Επιπλέον, μέσω αυτού του έργου, θέλουμε να μοιραστούμε εμπειρίες με άλλους καθηγητές / δάσκαλους από τα σχολεία των εταίρων ώστε να μάθουμε καλές και διαφορετικές πρακτικές ο ένας από τον άλλο. Πάνω απ’ όλα όμως μέσα από το έργο αυτό, δίνεται η ευκαιρία να προωθηθεί η εθνική (το πρώτο έτος) και τοπική (κατά το δεύτερο έτος) κληρονομιά και ο πολιτισμός μας μέσω της ενσωμάτωσης κάποιων ενδιαφέροντων και χρήσιμων στοιχείων τους στις σχετικές δραστηριότητες των εργαστηρίων που είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων των μαθητών μας.